Suomi Finland
info@fllsuomi.org

— Rakenna robotti

FLL — tiedettä ja tekniikkaa

— Rakenna robotti

Suomen kisakauden päättäjäiset, Suomen mestaruusturnaus FLL 2020 meni, hups, niin ettei edes huomannut. Tai, oikeastaan asiantuntijoita ja viranomaisia kuunnellen päätimme perua koko kisan. Tilanne oli ja on vielä Suomessa hallussa, ja pidetään se hyvänä.

Mitä siitä, että et päässyt esittelemään robottiasi etkä tiedeprojektiasi? Minä henkilökohtaisesti kovasti odotin näkeväni kaikki 24 suunnitelmaa lähiympäristön parantamiseksi ja varsinkin ne totetumat.

Ei se mitään. Maailma menee ja minä ainakin vikisen mukana. Nyt on oivallinen tilaisuus tutustua virogiaan esimerkiksi koronaviruksen kautta.

Wikipedian hieno kuva Koronaviruksesta. Harmaa osio on lipideja, ja saippuahan tehoaa niihin. Punaiset kruunut eli peplomeerit ovat muodostuneet proteiineista. Ne sitoutuvat tiettyjen solujen tiettyihin reseptorimolekyyleihin, koronan tapauksessa alahengitysteihin. Siitä virus pääsee solun sisään ja pystyy hyödyntämään solun DNA:n tai RNA:n monistuskonetta itsensä kopioimiseen. Mielettömän hieno vekotin. (Kuva: Public Doman, CDC/ Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM / Public domain)

Virukset eivät kuulu yleisen katsantokannan mukaan eliökuntaan, eli ehkä niitä ei voi tappaa. Virukset ovat erikoisen näköisiä ja mallisia laitteita — ihastele niitä kuvahausta. Virologia on tieteenhaara, joka tutkii viruksia. Viruksen reseptorit tarttuvat tietylle pinnalle paremmin kuin toisille, ja ainakin kuparipinnoite tuhoaa bakteereja. Miten kuparipinta vaikuttaa viruksiin, sitä en vielä ole jaksanut selvittää. Kertokaa minulle. Virukset vaikuttavat melko yksinkertaisilta; sisällä on RNA eli toimintakoodi, päällä lipidikerros ja sitten reseptori.

Thessanolonikin OI -kisat ovat nyt ainakin toistaiseksi suomalaisten suhteen jäässä. Robotteja voi ja pitää rakentaa, ja ehdotan virusbotti -kilpailun. Keksi hyvä virusrobotti, lähetä kuva tai video tänne. Julkaistaan tuotokset alla.

-Markku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *