Suomi Finland
info@fllsuomi.org

Opettajan opas

FLL — tiedettä ja tekniikkaa

Opettajan opas

Uudelle kaudelle 2019/20 FIRST teki rajuja uudistuksia. Saimme kunnollisen opettajan oppaan tuntisuunnitelmineen ja koulukarsintoineen. Suomessa koulukarsintoja on jo pidetty, mutta nyt ne tulivat maailmanlaajuiseen levitykseen. Lisäksi annettiin virallinen lupa valmentajalle (tai ohjaajalle) huolehtia useammasta kuin yhdestä joukkueesta. Koko koululuokka saadaan siis kätevästi mukaan touhuun.

FIRST-säätiön tavoitteena on tietenkin saada lisää osallistujia. Miksipäs ei, hyvään touhuun kannattaa osallistua. Virallisen tiedotteen mukaan viime kautena mukana oli 35140 joukkuetta eli yhteensä 281000 nuorta. Saas nähdä, miten tänä kautena käy.

Opettajan opas tarjoaa 12 oppituntia FLL:stä.

Opettajan oppaassa on tosiaan 12 oppituntia sekä paljon muuta asiaa. Seuraamalla tuntisuunnitelmia joukkue jaetaan kahteen ryhmään, ja molemmat saavat tehdä kaikki asiat — siis opetella koodaamaan robottia ja tekemään tiedettä. Työkirjan voi tulostaa joko ryhmittäin (kullekin ryhmälle oma) tai kaikille oppilaille omansa (huh, mikä urakka).

Opettajan oppaassa painotetaan strategiaa, mutta kerrotaan myös miten turnauksissa toimitaan. Sieltä löytyy valmiita kysymyksiä, joihin kannattaa ennakolta valmistautua. Lisäksi — monille niin vaikeat — ydinarvot ja tiedeprojektin yhteistyökuviot tulevat hyvin esille. Strategia on aihe, josta puhutaan paljon. Miksi teitte näin, robottipelissä siis.

Opettajan oppaasta muutama sivu, josta kannattaa ottaa ylimääräisiä kopioita:

Lisäksi vielä rakennusohjeet tehtävämallien tekoon

Robotiikkaa kaikille

Tämän oppaan ja FLL-mallin avulla on todella helppo aloittaa robotiikka missä tahansa koulussa (tai kerhossa, tai partiossa tai. . .). Lisäksi opettajan opas ja työkirja ovat hyvä perustelu oppiaineista päättäville tahoille. Halvalla voi saada hyvää, ehkä.

Samaan aikaan FLL Suomi (eli Robotiikka- ja tiedekasvatus ry) tekee materiaalia sekä edistyneemmille robotiikan harrastajilla (Python-kielellä) että aloitteliville FIRST LEGO League -harrastajille videoiden muodossa. Niitä on tulossa tämän kauden aikana.

-Markku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *