Suomi Finland
info@fllsuomi.org

Kausi 2020: RePLAY

FLL — tiedettä ja tekniikkaa

Nyt koodataan. Eiku liikutaan.

Teeman teaseri. Jalkapalloa, crossfittiä.

Näyttää olevan monipuolista liikettä pitkän istumisen jälkeen. Vilkaise myös Rodney Mullenin The Impossible.

Kauden aloitusvideo suomenkielisillä teksteillä

Tehtävät ja ohjeet

Koulut Suomessa ovat vielä tauolla, ja opettajat valmistautuvat aloittamaan uutta lukuvuotta jännityksen merkeissä. Lataa tästä tulostettavat ohjevihkoset:

Opettajan oppaassa on 12 tuntisuunnitelmaa, ja niitä seuraamalla olette valmiit karsintakisoihin. FLL-joukkueen opas on erinomainen muistikirja joukkueelle.

Lisäksi on muutama sivu, josta kannattaa ottaa ylimääräisiä kopioita.

Pelikentän kuva löytyy jostain netistä.

Rakennusohjeet

Tehtävämallien rakennusohjeet

Koulukarsinnat viim 31.3.2021 11.4.2021

Koulukarsinnat sekä aluekarsinnat pidetään lähinä, jos koronatilanne niin sallii.

Etäkarsinnat viim 31.3.2021 11.4.2021

Palauta viimeistään 11.4. 2021 arviointilomakkeet esim. kuvana tai skannattuna osoitteeseen info@fllsuomi.org. Arviointilomakkeet ovat:

Lomakkeiden palauttamisen jälkeen saatte paluupostissa mitalit, pokaalit ja muut tarpeelliset tarvikkeet.

Yhteistyö, yhdessäolo ja livenä ihmisten tapaaminen on FLL:n sydän. Mitäs sitä yksinään jossain kellarissa (siis autotallissa) tekee, suunnittelee ja rakentelee maailmaa mullistavia ajatuksia, kuten Steve Wozniak tai Bill Gates. Asioista pitää kertoa muille, ja sitä FLL opettaa.

Tänä vuonna FLL Suomi järjestää tarvittaessa etäkarsintoja. Jos matka kisapaikalle on mahdoton, koulukarsintoja ei jostain kumman syystä kyetä pitämään tai koronatauti taas leviää Suomessakin, niin tammikuussa 2021 pidetään Suomen laajuiset etäkarsinnat. Ne toimivat kuten muutkin karsintakisat, jotkut pääsevät jatkoon ja kaikki saavat esittää tiedeprojektinsa ja robottinsa sekä robotin suoriutumisen kentällä. Lisätietoa ja ilmoittautuminen tulee myöhemmin.

Jos emme pääse lähikisoihin, herätetään suomalainen some FLL-touhuun! Siihen tarvitaan jokaisen FLL-harrastajan (aikuisen tai nuoren) apua.

Viimeinen palautuspäivä 31.3.2021.

Etäkarsinnan toteus.

Materiaalien tilaus

SM-kisat 6.5.21

SM-kisat pidetään etäkisana. Alkukilpailujen perusteella SM-kisoihin päässeille joukkueille ilmoitetaan tarkemmat ohjeet. SM-kisatapahtuma pidetään gaalatyyppisenä tapahtumana, jossa esitetään joukkueiden tuotoksia.

Mikäli pääset jatkoon, varautukaa kuvaamaan robottinne suoritus pelipöydällä sekä lähettämään linkki videsta FLL Suomelle (Robotiikka- ja tiedekasvatus ry) viimeistään 30.4.2021. Tiedeprojektit arvioidaan videon välityksellä ma 3.5. tai tiistaina 4.5. Tuomaristo kokoontuu keskiviikkona 5.5.

Tiedote 4-21

Kansainväliset kisat: OEC Greece 24. – 27. 6.

Avoimet Euroopan mestaruuskisat järjestetään etänä Kreikassa 24. – 27. kesäkuuta. Suomesta mukaan pääsee yksi (1) joukkue SM-kisojen tulosten perusteella. OEC-kisat on ainutlaatuinen virtuaalitapahtuma, johon osallistuu lähes 2000 koululaista 100 maasta. Kreikkalaiset, Olympia-aatteen ja demokration keksijät kehittävät jokaiselle kolmelle päivälle mielenkiintoa, iloa ja jännitystä. https://fllopengreece.com/

Ilmoittautuminen viim 31.3.2021

Ilmoittautuminen kisoihin ja tapahtumiin paikalliskoordinaattorille, sähköpostilla info AT fllsuomi.org tai etusivulla olevalla lomakkeella.

Pelinmuuttaja

Englanninkielinen sivusto on https://info.firstinspires.org/2021season

Kisakalenteri RePLAY

Varmat kisat:

  • 17.2. 2021 Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun alueturnaus. Päivämäärä saattaa muuttua.
  • Tammikuu-maaliskuu 2021: Etäkarsinnat. Ohjeet tulevat ylle. Viimeinen palautuspäivä 31.3.2021.

Alustava kisakalenteri:

  • Viikko 3: Pk-seudun (Vantaa, Järvenpää) alueturnaus Heurekassa
  • Viikko 4: Satakunnan alueturnaus
  • Viikko 5: Keski-Suomen alueturnaus Jyväskylässä
  • Viikko 6: Varsinais-Suomen alueturnaus Turussa
  • Viikko 8: Päijät-Hämeen alueturnaus Jokivarren koululla Orimattilassa
  • Viikko 9: Pk-seudun (Espoo, Helsinki) alueturnaus
  • 6.5.2021: Suomen mestaruuskisat (Metropoliassa?)

Suurin osa ei ole vielä virallisessa kalenterissa, mutta tämän suunnitelman mukaan mennään.

Koronastrategia

Lataa koronastrategia ja tarkemmat ohjeet.

Turvallisuus on kaiken perusta. Mikäli pandemiatilanne Suomessakin pahenee, voi olla että lähilivetapaamisia ei pystytä järjestämään. Tammikuussa on etäkisailumahdollisuus.

Opettajien ja joukkueiden ohjaajien kannattaa varautua ja ohjata joukkueitaan jo etukäteen mahdolliseen etäilyyn. Yhteistyö, tapaaminen ja hauskanpito porukalla on FLL:n ydintä, mutta me selviämme, vaikka tapaamiset olisi kielletty.

Toivottavasti tilanne ei pahene, ja saamme nauttia lähikoulusta koko lukuvuoden ajan. Tiedeprojektin teko on helppoa kuten viime keväänä etäkoulussa — se ihan varmasti sujuu kaikilta. Robottipeli on paljon haastavampi etänä, mutta sekin onnistuu. Opettajan kannattanee miettiä valmiiksi muutama strategia: voitteko koulusta (tai kerhosta) lainata robottia jollekin FLL-joukkuelaiselle, joka toimii pääasiallisena robottiteknikkona? Onko mahdollista tulla koululle tai kerhohuoneelle pienellä porukalla rakentamaan robottia ja kehittämään designia? Pystyttekö hyödyntämään etäyhteyksiä? Tarkempia puhdistus-, etä- ja muita ohjeita löytyy koronastrategiasta.

Pääasia on kuitenkin, että pysytään terveinä, iloitaan ja pidetään hauskaa!